2021. március 10., szerda

2021. március 10. Ének

Hahó hetedikesem!

Emlékszel, ki írta azt a zenét, amit az esküvőkön lehet hallani? Igen, Nászinduló a címe, de vajon ki a zeneszerzője?


Igen, ő itt Mendelssohn.
🎧 És ITT meghallgathatod a Nászindulót- egy kicsit másképp.

Néhány érdekesség Mendelssohnról:
  • Jómódú családból származott, nagyapja híres filozófus, apja jónevű bankár volt. 
  • Nővére, Fanny hasonlóan tehetséges zeneszerző volt, mint Mendelssohn, de édesapjuk nem engedte Fannynak, hogy zenei pályára menjen. Ahogy az édesapa fogalmazott egy Fannynak írt levelében: "A muzsika fivérednek talán mestersége lesz, de neked csupán egy kellemes időtöltés maradhat. Neki még megbocsájtjuk ezt az érdeklődést, s a vágyat, hogy ismert ember legyen egy olyan területen, ami számára fontos. Fivéredet dicsérő szavak hallatán érzett őszinte örömöd bizonyítja, hogy szereted és tiszteled őt, így elégedj meg az ő sikereivel. Maradj hű ehhez az érzelemhez, legyen ez életed vezérfonala, ezek kellőképpen nőies gondolatok, és csak egy nőies nő válhat díszére nemének.”
  • A Skót szimfóniát Viktória angol királynő tiszteletére írta. Személyesen is találkoztak, és a királynő Mendelssohn zenéjének nagy rajongója lett- zseniális művésznek tartotta.
  • Ő alapozta meg a modern zeneoktatási rendszert, ami máig érvényes.
  • Arról ábrándozott, hogy negyven éves koráig dolgozik, aztán visszavonul a szerepléstől. Három hónappal 40. születésnapja előtt halt meg.
  • Halála után 100 évvel származása miatt a hitleri Németországban betiltották zenéjét. Sőt, megparancsolták a lipcsei polgármesternek (Lipcsében több évig él és dolgozott), hogy robbantsa fel a városban álló Mendelssohn-szobrot. A polgármester inkább lemondott tisztségéről, minthogy engedelmeskedjen...
"Az igazságot keresni, a szépséget szeretni, a jót akarni és a legjobbat tenni- ez az, amire hivatott az ember."

🎧 Hallgass bele a Skót szimfóniába ITT !

🧩 És végül emlékezz az 1848-as hősökre ITT !

Viszonthallásra!👂

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése