2021. április 21., szerda

2021. április 21. - szerda - A Kosárlabda pálya méretei

                                                                      Sziasztok!

A kosárlabda pálya méretei és vonalai:

https://www.google.hu/search?hl=hu&tbs=simg:CAQS9wEJAjOsutUefEUa6wELELCMpwgaOgo4CAQSFNwIsCGKD-oRlT7HFtIUtCv5Krg2GhpIX3eYb7Kf2pY51fP_1g3Gw99iOHrM9PQdq-CAFMAQMCxCOrv4IGgoKCAgBEgRcWJYODAsQne3BCRqLAQoYCgVzb2xpZNqliPYDCwoJL2EvM21nMWNtChYKA2RvdNqliPYDCwoJL20vMDI3Y3RnChsKCHZlcnRpY2Fs2qWI9gMLCgkvYS80aGgzcDAKHQoKaG9yaXpvbnRhbNqliPYDCwoJL2EvMm1xdnpjChsKCGxhbmd1YWdl2qWI9gMLCgkvai8yc2hfeTQM,isz:l&q=kosárlabda+pálya+mérete&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiuu-qhiY3wAhVoposKHaQMAjQQ2A4oBHoECAEQNg&biw=1707&bih=838&dpr=1.13


  • Kosárlabdapálya:
    • A kosárlabdapálya a nemzetközi (FIBA) játékokon 28 m × 15 m méretű, az amerikai Nemzeti Kosárlabda-szövetségben(NBA) ez 28,65 m × 15,24 m.
  • Palánk:
    • A palánk téglalap alakú, 180 cm széles és 105 cm magas. A játéktér fölé 1,2 m mélységben nyúlik be.
  • Gyűrű:
    • A gyűrű 3,05 m (10 láb) magasan van a földtől. Szinte kivétel nélkül a bajnokságokon és a nemzetközi játékon ez az elfogadott méret, mióta a játék megszületett, csak a legkisebbek gyűrűjét helyezik időnként alacsonyabbra. A gyűrű belső átmérője 450–459 mm közötti.

 Büntetődobó vonalak, szigorított területek és büntetődobó sávok

A büntetődobó vonalakat az alapvonalakkal párhuzamosan kell kijelölni. A 3,60 m hosszú vonal távolabbi széle 5,80 m távolságra van az alapvonal belső szélétől. Középpontja a két alapvonal felezőpontját összekötő képzeletbeli egyenesen fekszik.

A szigorított területek a pályán kijelölt azon területek, amelyeket az alapvonalak, a büntetődobó vonalak, valamint azok a vonalak határolnak, amelyek külső szélükkel az alapvonal felezőponjától 3 m-re az alapvonalról erednek, és a büntetővonalak külső szélénél végződnek. Ezek a vonalak, kivéve az alapvonalakat, a szigorított terület részei. A szigorított területek belsejét be lehet festeni, de a színének azonosnak kell lennie a középkörével.

A büntetődobó sávok a szigorított területek egy 1,80 m sugarú félkörrel megnövelve. A félkörök középpontjai megegyeznek a büntetődobó vonalak középpontjaival. Hasonló félköröket kell meghúzni – szaggatott vonallal – a szigorított területeken belül is.

 A hárompontos mezőnykosár területe

A csapat hárompontos mezőnykosár területe a pálya teljes alapterülete, kivéve az ellenfele kosarához közeli területet, amelyhez – azt határolva – az alábbiak tartoznak:

Az alapvonalnál kezdődő két párhuzamos vonal, 6,25 m-re az ellenfél kosarának középpontjából merőlegesen a talajra vetített ponttól. E pont távolsága az alapvonal felező pontjának belső szélétől 1,575 m.

Egy, a külső szélén mért 6,25 m sugarú félkörív (a fentebb említett középponttal), mely a párhuzamos egyeneseket köti össze.

 Alapvonalak és oldalvonalak

A játékteret alapvonalak (a játéktér rövidebb oldalai) és oldalvonalak (a játéktér hosszabb oldalai) határolják. Ezek a vonalak nem részei a játéktérnek.

A játéktér legalább 2 m-re legyen bármilyen akadálytól, beleértve a csapatpadon ülő személyeket is.

 Középvonal

A középvonalat az oldalvonalak felezőpontjai között az alapvonalakkal párhuzamosan kell meghúzni, és az oldalvonalakon túl 15 cm-rel meg kell hosszabbítani.

Minden vonal azonos (lehetőleg fehér) színű, 5 cm széles és jól látható legyen.

 A középkört a játéktér közepén kell kijelölni, a körkerület külső széléig mért 1,80 m-es sugárral. Ha a középkör belseje festve van, akkor színének azonosnak kell lennie a szigorított területével.



A mai feladat:

Rajzold le a kosárlabdapályát és jelöld a főbb vonalakat és méreteket is!
Írd be a naplódba.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése