2021. április 14., szerda

2021. április 14. Ének

  Hahó hetedikesem!

Ma egy történetet mesélek neked.

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy szép leány, Masenka. Egy kis faluban élt, és már eladósorba került. 


A szülei a falu házasságközvetítőjével már régen megállapodtak, hogy egy Micha  nevű ember elsőszülött fiához fogják feleségül adni a lányukat.
Igen ám, de Micha előző házasságból született fia sok-sok évvel ezelőtt eltűnt a faluból, így a szerződés szerint Masenkanak Micha másik fiához, az együgyü Vasekhez kellett volna férjhez mennie.
Masenka azonban mást szeretett. a másik faluból származó Janikot, és a szerződés ellenére is az ő felesége akart lenni. Így aztán, amikor a házasságközvetítő alá akarta íratni vele a házassági szerződést, Masenka makacsul ellenállt.


A házasságközvetítő nem gondolta volna, hogy nem tudja meggyőzni a lányt, és Masenka ellenállása miatt elesik a közvetítésért járó pénztől. Gondolt egy nagyot, és felkereste a falu kocsmájában iszogató Janikot azzal az ajánlattal, hogy fizet neki, csak mondjon le a lányról. Janik belement az alkuba egy kikötéssel: Masenka csakis Micha Tóbias fiához mehet feleségül. A házasságközvetítő nagyon örült, hogy végül minden a sok évvel ezelőtt megkötött szerződés szerint történik, és azt sem bánta, hogy Janiknak 300 tallért ki kell fizetnie a menyasszonyért.


A falubeliek nagyon felháborodtak Janik gyalázatos tettén. Az eladott menyasszony, Masenka szíve majd megszakadt, amint megtudta, hogy szerelme a pénz miatt hűtlen lett hozzá. Amikor Janik jókedvűen megérkezett Masenkához, nem is tagadta, hogy valóban eladta menyasszonyát. Elmesélte, hogy ő Micha első házasságából született fia, és azért ment el a faluból, mert a nevelőanyja nagyon rosszul bánt vele.
És mi is volt írva abban az új szerződésben? Hogy a 300 tallér fejében Masenka köteles férjhez menni Micha fiához... vagyis akár Janikhoz is.
Így is történt. Amint Masenka megbocsátott a cselszövésért, nagy lakodalmat csaptak, és boldogan éltek, míg meg nem haltak.


Itt a vége, fuss el véle!

A fenti történet Smetana cseh romantikus zeneszerző Az eladott menyasszony című nemzeti operájának a története
🎧👀 Hallgass és nézz meg belőle néhány részletet ITT , ITT és ITT !


Viszonthallásra!👂

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése