2020. szeptember 30., szerda

Ének

 Drága hetedikesem!

A korábbi években már hallhattál a népdalgyűjtésről. Tudtad, hogy hazánkban használtak először hangfelvevőt a népdalgyűjtéshez? 

Nézd, ezzel a szerkezettel rögzítették a hangokat:


Ennek a felvevő és lejátszó készüléknek fonográf a neve. Edison találta fel, 1877-ben pedig elkészült az első működő példány. Nagy segítséget nyújtott a népdalgyűjtőknek és kutatóknak.

Vikár Béla, aki 1896-tól  a fonográfot már alkalmazta, Erdélyben gyűjtötte a magyar népdalokat. Olvasd el beszámolóját!

" Az iskolában felállítottam a fonográfot. Megszólaltattam a gépet. A Rákóczi-induló hangjai zendültek fel tárogatón, s a végén bemondta a gép az Operaház tárogatóművészének nevét s az előadás időpontját. Ebből meggyőződhetett a fiatalság, hogy a beígért csoda csakugyan él és megvan. Türelmetlenül mozogtak a helyükön. Mikor felhívtam őket, mondják meg, nem hallottak-e otthon valamilyen ősi éneket, pl. Kádár Katáról, Kőműves Kelemenről és más efféléket, egyszerre többen emelkedtek fel a helyükről. Egmyás után jelentették ki, hogy egyiknek az anyja, másiknak a nagyapja-nagyanyja tud ilyeneket.
- Nos, hát, vállalkoznék-e valaki, hogy beleénekeljen a masinába, ha tud valami ilyet?
Bátran kijöttek a pódiumhoz, és egymás után kilenc szebbnél-szebb régi dalt fújtak bele a gépbe. Minden egyes dal után bemondtuk a gépbe a dalos fiú vagy leány nevét. El sem képzelhető, milyen rajongás lett a rögtönzött hangverseny következménye...
... Erre a székelyföldi gyűjtésre csakhamar felfigyelt a kitűnő Bartók Béla. Eljött hozzám és megtanulta, de csakhamar tökéletesítette a fonográfos gyűjtés módját.
Bartókhoz csatlakozott Kodály Zoltán nem kisebb hivatottsággal és nekilendüléssel. odakölcsönöztem neki a fonográfot... "


🎧Hallgasd meg EZT (csak az első percet!) , EZT , EZT ,  és EZT!

Jó munkát!
 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése