2020. április 7., kedd

Testnevelés - tartásjavító gyakorlatok - 2. rész

Tartásjavító gyakorlatok!

A tegnapi bejegyzésben sok mindenről szó esett, de szeretném kiemelni a hátizom erősítés fontosságát, mert görnyedt háttal ülni a lecke felett az nem csak fárasztó de egészségtelen is, bár e kettő összefügg. 


Mikor így ülsz a széken, hogy a vállaid előre esnek, a hátadon meg egy "púp" jelenik, meg, azzal akadályozod a vérkeringésed, mert nyomod a nyaki ereidet, ahonnan a vér a fejedbe megy fel illetve távozik onnan. 

A tüdődet is beszorítod a két karod közé, így nincs kellő mennyiségű oxigén ami rendelkezésedre állna, mert a tüdőd kapacitása így csökken és ha nincs oxigén akkor elfáradsz, vagy akár szédülhetsz is.

A gerinced "púpossága" nyújtja a hát izmait, ami így túl laza lesz és könnyebben csípődnek be az idegek is, na és a kinyúlt izmok nem tartják meg a gerinced megfelelő módon, így elfáradsz.

Úgy ülsz, mint egy kérdőjel, gondolom hallottátok már ezt és nem tudtad miért mondják és azt sem mi ezzel a baj, így az sem tűnik fel, hogy elfáradsz, hiszen mindenki elfárad egyszer. 

Váltsd át az LBS mértékegységet KG-ra, az internet segítségével, (LBS to KG beírása a Google keresőbe) hogy megtudd, mekkora súly nehezedik a gerincedre a helytelen tartás következtében, ezt úgy képzeld el, mintha egy ekkora plusz súly lenne mindig a vállaidon, a hátadon, a tarkódon, miközben ülsz.


Azért segítek egy kicsit :-)

1 LBS, az 1 font, ami kb: 0.5 kg


Mivel a testnevelés fizikai tevékenység, így a fenti linkben említett, fizikai elnevezések,
 mint a tömeg és a súly is érdekes lehet a számodra. 

Mitől ez a neve és mitől az?!

Minden mozgás leírható képletekkel, ehhez a fizika és a matematika van segítségére a tudósoknak, na és a biológia, melyik izom mikor feszül meg vagy lazul el és közben milyen hormon termelődik, vagy a szervezet honnan jut energiához stb. 
Az ének, is mint ritmus ide tartozik, de a ritmus egyben matematika is :-)

Akkor egy kis tudomány!

Itt méréseket láthatsz angol nyelven, ne ijedj meg ettől, hogy nem érted vagy nem mindent értesz.
A számadatok magukért beszélnek, amikre a sportolók képesek:


...kellemes szabadidős tevékenység megnézni a videokat, különböző sportágakról és azok képviselőiről, de lehet a teljesítményüket látva kicsit megizzadsz :-)


A mai feladat:

Ülj a székeden egyenes háttal és máris testgyakorlatot végzel, erősíted a hátizmaidat, tanulás közben.

Elsőnek ez furcsa lehet, hogy erre kell figyelned, de hosszú távon ez hasznos. 

A fejed tetején egyensúlyozhatsz egy vékony füzetet közben, míg a gyakorlatot végzed.

Kezd 3x1 perc gyakorlással, közben 1 percet pihenj. ezt tanulás közben, kb: 20 percenként ismételd meg, azaz 1 óra alatt kb: 3x és ez minden tantárgy tanulása mellett működik, egy idő után már észre sem fogod venni, hogy csinálod, mert természetes lesz a számodra.

Ha van gimnasztikai labdád használhatod azt is. Ez az a nagy szürke labda az iskolában, ami Szilvi néni által, már ismerős lehet. A labda más egyéb feladatokra is jó, mint erősítés vagy nyújtás akár...

katt ide: 



Kellemes időtöltést kívánok a szünetre és ne felejts el mozogni!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése